Gas om bord

Allan Lavridsens billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

Flaskegas i lystbåde

Gas er ideelt til enerigiforsyning i både. Den er kompakt, nem at transportere og velegnet til både badlavning og opvarmning. Gas til opvarmning kræver komplicerede systemer og har en restriktion på 6 kilo gas om bord. Gassen er desværre ikke ufarlig, så her kommer lidt gode råd fra sikkerhedsstyrelsen.

Sikker fritid med flaskegas

Det handler om at være tryg i forbindelse med brug af flaskegas, som jo er en både praktisk og miljøvenlig energikilde i båden: "Du skal ikke være bange for flaskegas, men du skal have respekt for det".Heldigvis sker der ikke mange flaskegaseksplosioner i Danmark, tallet ligger et sted mellem fem og ti om året, men når de sker, har de ofte et forfærdeligt omfang. Prøveassistent Ole Tage Bram har arbejdet med gas i mere end 23 år, og han er en af dem, der ser de forfærdelige ødelæggelser efter gaseksplosionerne: "Du skal for alt i verden lade være med at være kreativ. Langt den største del af ulykkerne sker fordi, du fifler med noget, du dybest set ikke har forstand på. Hold fingrene væk og følg brugsanvisningerne slavisk. Og så skal du i øvrigt kun købe godkendt materiale," fastslår prøveassistenten.

Gode råd om brug af flaskegas fra sikkerhedsstyrelsen (ja, sådan en har vi også)

1 / BRUG KUN GODKENDT UDSTYR
Læs vejledningen før du tager dit gasudstyr i brug. Udstyret skal være DG- eller CE-mærket og være ledsaget af en dansk brugsanvisning. Brug aldrig udstyr mærket “kun til udendørs brug” indenfor.


2 / KØB GAS DER PASSER
Vær meget opmærksom på at gasflasken passer til dit gasudstyr. Tag derfor brugsanvisningen til dit udstyr med, når du køber en flaske. På den måde er du helt sikker på, at tingene passer sammen.


3 / SKIFT FLASKE FORSIGTIGT
Sluk apparatet og luk ventilen før du skifter gasflaske. Sørg for at regulatoren er korrekt monteret og fastlåst på flaskeventilen, inden afspærringsventilen åbnes. Til sidst kontrollerer du samlinger for utætheder med sæbevand.

4 / PAS PÅ GAS DU IKKE BRUGER
Sørg for at alle ventiler er lukkede, når udstyret ikke er i brug. Det gælder også tomme flasker! Frakobl flasken når udstyret ikke skal bruges i længere tid. Opbevar altid gasflasker stående og ha’ aldrig mere end én flaske i reserve inden-dørs. Opbevar aldrig gasflasker i kælderen.


5 / HOLD DIT GASUDSTYR VEDLIGE
Kontroller jævnligt at gasslangen ikke er synligt slidt eller afbleget af sollys. Der må ikke opstå revner i gummiet, når slangen bøjes. Udskift slangen med en godkendt DG-mærket slange ved den mindste tvivl.
Forsøg aldrig selv at ændre på gasudstyr/installationer, men tilkald en autoriseret vvs-installatør.

Sikkerhedsstyrelsen


 

Annonce