Husk at tjekke nødblus, redningsvest og andet sikkerhedsudstyr

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (3 stemmer)

Temperaturen er stigende, og snart skal vi til at pusle om bådene, så de kan komme i vandet til en ny sæson. Men du kan allerede nu begynder forårsklargøringen. En god ting at få styr på er, om sikkerhedsudstyret ombord er i orden. Vi har sammensat en række gode råd, du kan gå i gang med, så sikkerheden ombord er i orden til den kommende sæson.

Få styr på rakatter og nødblus

Raketter og nødblus er såkaldte pyrotekniske signaler. Det vil sige, at de kan affyres, hvis din båd og besætningen er i nød, så andre skibe eller helikoptere kan få øje på dig. Alle lys- og røgsignaler er eksplosive – så det er en god idé at holde dem væk fra stærkt sollys eller varme. Det er ligeledes vigtigt at sørge for, at de ikke bliver fugtige. Hvis de er eller har været futige kan de være umulige at tænde, når det gælder. 

File 6250

Placér nødsignaler, førsthjælpskasse og brandslukker et sted, hvor du nemt kan komme til dem

Tjek dine raketter og nødblus - her du skal se efter udløbsdatoen og synlige skader. Det er vigtigt at respektere nødsignalernes udløbsdato, selv om de gamle raketter højst sandsynlig stadig kan affyres, er de oftest mindre effektive efter udløbsdatoen. Det kan være farven, der er mindre synlig - og nogle nødsignaler bliver ligefrem farlige.

File 6256

Her fandt vi lige et nødsignal, der var udløbet - afsted til bådudstyrbutikken og få købt et nyt

Derfor er det en god idé at komme af med de nødsignaler, der har overskreddet udløbsdatoen. Det er bedst at aflevere kasserede nødsignaler til politiet. Du kan også ringe til den lokale genbrugsstation og spørge, hvor du kan aflevere nødsignalerne.

Tjek redningsvesten

Loven siger, at alle fritidsfartøjer skal medbringe redningsveste eller svømmeveste til alle ombord. Redningsveste, svømmeveste eller oppustelige veste - alle udgaver bør efterses. Her skal du tjekke, at vesten er i god stand og uden synlige skader. Det er også en god idé at tjekke om bæreevnen passer til din og din besætnings vægt. Især hvis du har børn, bør du sikre dig, at børnene har en redningsvest, der passer til dem rent vægtmæssigt.

Har du oppustelige veste skal du se efter, om den skal indleveres til syn og udskiftning af patronen. Den oppustelig vest skal efterses hvert andet år de første 10 år. Hvis vesten stadig er i god stand, kan den bruges i yderligere fem år, hvis den efterses hvert år. Herefter bør den kasseres.

File 6251

Der sidder en plumbering på den oppustelig vest, der fortæller, hvornår den skal til eftersyn næste gang

Førstehjælpskassen

Det er en rigtig god idé at have en førstehjælpskasse ombord. Der er oftest langt til den nærmeste hjælp, hvis en person ombord kommer til skade. Hvis du har en førstehjælpskasse ombord, så tjek indholdet af bådens denne. Hvis der mangler noget, indkøbes dette.

File 6252

Førstehjælpekasse

En førstehjælpskasse bør som minimum indholde plastre, bandager, kompresforbinder, sterile gazetamponer, saks, desinfektionsservietter og engangshandsker. Det er en god idé, at alle ombord ved, hvor de kan finde førstehjælpskassen, hvis der sker nogen kommer til skade ombord.

Hvis du ikke har en førstehjælpskasse ombord - så afsted og få købt én. Der også en god idé at have lidt smertestillende piller i førstehjælpskassen.

Lækpropper

Det sker, at søventiler og stævnrørspakninger springer læk. Man bør altid have et antal lækpropper med forskellig diameter, der svarer til de huller, som båden er skabt med. Lækpropperne kan bankes i et hul og forhindre, at båden tager mere vand ind. Tjek, at du har lækpropper ombord, og hvis ikke, så afsted til bådudstyrsbutikken for at købe dem.

File 6255

Lækpropper købes ofte i poser af 10 styks i forskellige størrelser

God fornøjelse - og husk det er værd at bruge lidt tid på sikkerhed til søs. En god sejler er altid forberedt på, at farlige situationer kan opstå til søs.

Relaterede Sejlnet artikler

Sikkerhed til søs - valg af redningsvest

Video - I vandet med 10 år for gammel redningsvest

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Kim Haslund Andersens billede

Min redningsflåde er 2½ år over tiden for eftersyn. (Mrkt. Ocean safety).
Mon ikke den også kan klare et par år mere uden eftersyn?
Er der nogen der har erfaring med svigtende redningsflåder eller hvordan jeg selv kan foretage et eftersyn? Den er pakket ned i en hermetisktæt plastikpose med en lille ventil lige som dem man ser på badebolde?

Trine Søes billede

Det har jeg desværre ikke nogen erfaring med - måske andre herinde?

Birgitte Larsens billede

Tak for det. Det er netop sådan nogle ting, jeg glemmer at få tjekket. Vi er lige kommet hjem fra havnen, og gæt hvad, der var faktisk to røgsignaler, der var udløbet for 2 år siden. Så vi må få købt nye inden Blue Dreams søsættes igen.

Erik Hingebjerg Hansens billede

Kim, Jeg snakkede lige lidt med en god bekendt om overskridelse af datoerne for redningsflåder, og hun siger at de aldrig, hende bekendt, har set en flåde der ikke udløste som den skulle, fordi den var flere år over syns datoen. Dog kan det tage længere tid at blæse flåden op, da trykket i Co2 flasken falder med tiden, og det er her, samt medicin, og selvfølgelig fugt, med efterfølgende skader på flåden, der gør at en flåde skal tjekkes.

Kim Haslund Andersens billede

Tak!
Jeg vover pelsen og giver den et par år mere ..... så længe jeg bevæger mig længere end 50 mil fra land er det lige som en ekstra chance hvis uheldet skulle være ude.
MVH.
Kim

tito sciutos billede

Vedr.: nødblus.
Er det fuldstændig umuligt, at rejse en stemning for, at vi alle får lov at affyre vore nødblus m.m.,f.eks. nytårsaften? Ingen af os, der ikke været i nød på havet har nogen anelse om hvordan de fungerer, og jævnligt skal vi anskaffe en ny forsyning. Nytårsaften er der på gr. af årstiden mig bekendt ingen lystfartøjer på havet, - overvågning af skibstrafikken er mere intens end nogensinde, hvorfor de fartøjer der er ude er overvåget, se f.eks. www: nakskov vejret.dk

Kim Haslund Andersens billede

Jeg afprøvede mine nødblus 31.12.2010......... "UNDSKYLD"........ Deres udløbsdato var 1989 ....... den første var en fuser og jeg besluttede mig derfor at brænde to mere af ....... nr. 2 virkede efter hensigten ...... men nr. 3 var endnu en fuser ...... så fyrede jeg de sidste to af ....... de kan blive for gamle ....... og krudtet kan vistnok blive ustabilt med årene? ......... jeg er glad for at prøve det så jeg har en fonemmelse af hvordan de skal bruges. Jeg ville ikke have tilladt mig at fyre dem af hvis jeg boede nært ved kysten ..... og SOK's helikopter kredsede heller ikke efterfølgende over min matrikel......... min lille test druknede blot imellem de 1000ende andre raketter og nødblus der skydes op på himlen en nytårsaften og jeg har ingen planer om at afprøve nødblus nogensinde igen ....... det er jo ikke festfyrværkeri...... jeg har efterfølgende købt nye nødblus som også får lov at blive lidt for gamle .... jeg kan jo supplere op når jeg finder et godt tilbud. Så kan de lidt for gamle være backup.

Trine Søes billede

Vil lige hive denne artikel frem, da den er relevant igen!

Krakas billede

Ja, og det er den nok hvert år ;oD. Med hensyn til afprøvning kan f.eks. en sejlklub få tilladelse til at holde en demonstrationsaften. Spørg i din klub og offentliggør det gerne her på siden så evt. interesserede kan dukke op.

Svendborg Amatør Sejlklub afholdt en sidste år med deltagere fra adskillige klubber.

Jacob Laugesens billede

Pyroteknik kan for det meste holde nogle år mere end der står på det. Hvis det bliver for gammelt og specielt hvis det har været vådt kan krudtet danne krystaller der kan gøre det ustabilt. Jeg har ikke noget imod at det bliver lidt for gammelt og afprøver gerne det gamle så alle ombord ved hvordan det virker. Men hvis det har været fugtigt skal det ud.

Det er min holdning til det.

Annonce