Hvad er en frihavn og frihavnsordningen?

Trine Søes billede
4.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.5 (16 stemmer)

 

Som tursejler hører man ofte, når man kommer i havn fra havnefogeden - Er I medlem af frihavnsordningen? Er du også i tvivl om, hvad denne ordning går ud på. Sejlnet giver dig en gennemgang af frihavnsordningen, og hvad den kan bruges til.

Idéen bag frihavnsordningen

Tanken bag frihavnsordningen er, at bådejere kan låne hinandens havneplads uden at betale gæsteleje, når en fremmed havn anløbes. Udfra det princip, at du som bådejer med en plads i din hjemhavn allerede har betalt havneafgift. Forlader du din havneplads for at sejle ud på eventyr, kan andre både i princippet benytte din havneplads gratis - du har jo allerede betalt havneafgift for den.

File 3813

Er det rimeligt at havnen tjene penge på, at du er væk fra din faste plads?

Havnen skal med andre ord ikke tjene dobbelt havneleje, fordi man som bådejer ønsker at sejle på tur. På den baggrund blev frihavnsordningen til.

150 havne er med i frihavnsordningen

Hvem og hvilke havne er så med i frihavnsordningen? En række havne, klubber, bådelaug og andre sammenslutninger i hele Danmark samt langs de tyske, svenske og norske kyster er tilsluttet Frihavnsordningen. Der er omkring 150 havne tilsluttet ordningen i år. For at kunne gøre brug af frihavnsordningen, kræves det, at man selv er medlem af en sejlklub, hjemmehørende i en havn, der er tilmeldt frihavnsordningen. Det er altså ikke en ordningen, hvor man som enkelt bådejer kan købe sig et medlemsskab.

FH mærke

Både, der er med i frihavnsordningen, skal føre en frihavnsmærke (et klistermærke), der fornyes hvert år. På den måde er det nemt at genkende de både, der er med i ordningen. Så hvis du undrer dig over både med et lille FH klistremærke med årstal på en båd, har du nu svaret på hvorfor.

File 3921

Eksempel på et FH mærke

Både med gyldigt frihavnsmærke betaler ingen havneafgift for de første tre overnatninger i andre frihavne. Der kan dog opkræves miljø- og elafgift, så havnen kan få dækket udgifterne til vand, strøm og affald. Opholder man sig i havnen i længere tid, overgår man til almindelig gæsteleje efter det 3. døgn.

Oversigt over de deltagende havne

De deltagende havne har pligt til at informere alle deres pladslejere om reglerne for frihavnsordningen og orientere om ordningens omfang ved at offentliggøre deltagerfortegnelse og kort. Kort og listen over deltagende frihavne opdateres hvert år og kan hentes her. Har man spørgsmål til frihavnsordningen, kan man kontakte Skive Søsportshavn, der administrerer ordningen.

I Sejlnets havneguide oplyses der selvfølgelig, hvis en havn er medlem af frihavnsordningen.

 

Foto: Sejlnet.dk

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
HOs billede

Det var engang.
Mange havne er begyndt at opkræve en afgift alligevel.
Eksempel:
Frihavnspriser i Viborg Sejlklub:
50,- kr. pr. døgn (7,- €) i de første 3, døgn. Herefter 100,- kr. pr. døgn (13,- €).
Afregnes i kuvert i postkassen på miljøhuset.
Gæstesejlere skal betale til Viborg Sejlklub uanset, hvor i havnen de er fortøjet.

FH-mærkat kan erhverves ved henvendelse til bestyrelsen.

Så gratis er det ikke
mvh
HO

Trine Søes billede

Jeg ved, at mange af frihavns havne opkræver en såkaldt miljøafgift. Det er vist mere reglen end undtagelsen efterhånden. Alligevel er der vel lidt penge at spare, hvis ens havn er medlem af ordningen. Min havn er ikke medlem af ordningen, da den er kommunal.

HOs billede

yeps
Men så er det jo heller ikke gratissssssss Smile)
mvh
HO

Trine Søes billede

Tror faktisk ikke, der er noget der er gratis - det er bare et spørgsmål om, at andre betaler for én Shock)

Torben Jørgensens billede

Trine.. hvor er "Synes godt om" knappen? Tongue

Trine Søes billede

Du mener på kommentarerne?

Torben Jørgensens billede

Tjaar.. jeg kunne bare godt lide din kommentar. "Så er der jo nok andre som betaler!"

HOs billede

aller øverst på siden - tryk på en af stjernerne Smile

soren_ladegaards billede

"For at kunne gøre brug af frihavnsordningen, kræves det, at man selv er medlem af en sejlklub, hjemmehørende i en havn, der er tilmeldt frihavnsordningen."

Er I helt sikre på, at det er rigtigt? Skal man være medlem af en sejlklub?

Jeg ligger i Holstebro-Struer Havn og fik ved leje af havneplads straks udleveret mit FH-mærke. Jeg blev ikke spurgt, hvorvidt jeg var medlem af den lokale sejlklub.

Jeg kan heller ikke se, hvilken relevans det har om jeg er medlem af en sejlklub eller ej såfremt jeg har købt/lejet min havneplads? Smile

Lars Helboes billede

Du har ret Søren.

Hvis din havn er medlem af ordningen, betyder det ikke noget om du er medlem af sejlklubben eller ej.

Lars

Annonce