Sejlads gennem Bøgestrømmen

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (3 stemmer)
Danmark
55° 1' 20.8524" N, 12° 9' 52.6032" E

Bøgestrømmen er et snævert og snoet løb, der forbinder Fakse Bugt med Ulvsund gennem de lavvandede grunde, der adskiller Nyord fra Jungshoved på Sjælland. Bøgestrømmen er navngivet efter skoven på Jungshoved, der hedder Bøged. Dybden i sejlrenden er flere steder kun 2,3, og flere steder er bredden på renden meget lille. Vi kommer fra nord (Dragør), og skal ned gennem Bøgestrømmen til Nyord Havn. Det er en utrolig smuk sejlads gennem Bøgestrømmen, og man skal ikke snyde sig selv for den, fordi man tror det er besværligt at sejle gennem den.

Følg afmærkningerne

Mange sejlere har stor respekt for turen gennem Bøgestrømmen, og man skal dog også være opmærksom på at følge alle afmærkningerne. Vær opmærksom på at få ramt indsejlingen korrekt - en midtfarvandsafmærkning tæt på indsejlingen hjælper til anduvningen. Sejlrenden er afmærket med røde og grønne sideafmærkninger - derudover er der også kompasafmærkninger, man skal til hensyn til. Få steder kunne vi godt ønske os, der var flere afmærkninger til at vejlede igennem det smalle farvand. Langt de fleste steder er sejlrenden dog godt afmærket.


(Klik på billedet for at se video)

Heldigvis får vi god hjælp af vores GPS og søkort, hvor i hvert fald søkortet er et must på turen gennem Bøgestrømmen. Turen blev foretaget for motor, idet vi havde vinden lige i næsen. Vi har dog tidligere fortaget sejladsen for sejl, så det kan også lade sig gøre. Flere steder kan vi observere grundt vand på begge sider af sejlrenden - det fleste steder er også opholdssteder for et rigt fugleliv.

Ankomst til Nyord

Vi finder anduvningsbøjen til Nyord Havn, og retter kursen mod havnen. Heldigvis er der stadig pladser i havnen, selvom vi først ankommer klokken 19.00. Fra havnen kan vi nyde udsigten til en del Bøgestrømmen. Siden 1500-tallet var det lodser fra øen Nyord, der ledede skibe sikkert gennem Bøgestrømmen. Med det som bagtanke er det passende at gøre et ophold på Nyord.

File 4159

Ankommet til Nyord, der i gamle dage var beskæftiget ved lodseri og fiskeri

Havnen er lille, men til gengæld meget hyggelig. Øen er i øvrigt bilfri, og det meste "støj" kommer fra de mange fugle.

Annonce