Vinterpresenning?

Mads Petersens billede
4.166665
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.2 (6 stemmer)

Båden skal på land i weekenden. Jeg er i tvivl om, hvilke fordele der er ved at pakke båden ind i en vinterpresenning. Jeg kan se på havnen, at cirka halvdelen af bådene er pakket ind for vinteren. Jeg overvejer om, jeg skal anskaffe mig en vinterpresenning til min båd.

Men hvilke fordele er der? og er det slidet værd?

Får man ikke mug problemer, hvis man pakker båden for meget ind?

Mads - Jyllinge Havn.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Allan Lavridsens billede

Hej,

Jeg bruger ikke vinterpresenning, da jeg tænker det bare holder på fugt og ikke gør meget andet

mvh Allan

tito sciutos billede

Jeg har prøvet begge muligheder, og vil varmt anbefale afdækning, evt. kun over cokpit.
Begrundelse: store mængder af sne kan skade fartøjet! Men når du afdækker, bør du lade stå åbent, i så stor udstrækning som muligt, altså åbne koøjer, ( om muligt ) skydekappe på klem,-
jeg har prøvet at stable hynderne og holde dem fri af skottet, på en af køjerne, og afdækket dem foroven med et tykt lag aviser.... ingen problemer blev konstateret ved forårstid.

go vind

tito

Jesper Hansens billede

Synes det er bedst at tage hynderne med hjem, hvis det kan lade sig gøre - så er man sikker på, de ikke får fugt og mugproblemer.

Jeg har desværre ikke så meget erfaring med afdækning til vinteren.

Jesper

Erik Hingebjerg Hansens billede

Jeg har placeret en lille blæser om læ, så luften cirkuleres, og samtidig har jeg en silicagel affugter stående over vasken (overløb) og der er absolut ingen fugt i båden.
Hynderne er stadig i båden, og der er ingen pletter eller grimme lugte, alt er i fineste orden.
Jeg har set at der er bådejere der køber en solcelle opvarmning til båden, det vil sige at den cirkulerer luften i båden, og tilfører solvarmen ved samme lejlighed, tror også det er en rigtig god ide, da den virker fint, jeg har en til mit skur, og det kan let hæve temperaturen og cirkulerer luften.

Peter Henrik Tramms billede

hej hej
jeg har lavet nogle små spær af 1/2 " rør som jeg har trukket en presenning hen over.
nul fugt da der er fin cirkulation under teltet.
mvh peter
ps lægger et billede af det ind på min side.

Finn Lavlunds billede

Hej

Lige et lille notat fra egen erfaring.

I år har jeg endelig investeret i en presenning af kraftig kvalitet, 600gr/m2, for at beskytte båden. Jeg er af den holdning at båden ikke har godt af at stå udækket vinteren over.

Jeg har lavet et skelet med spær af regler, med et udhæng på 20 cm i bådes sider for luftens fri bevægelse. Derudover er det åben i stævn og agter for at sikre en yderligere luft gennemstrømning. Alle luger og døre er åbne, ligeledes for luftgennemstrømning.

Jeg har dermed gjort alt hvad der er korrekt for at hindre fugt i båden ifølge alle dem jeg har snakket med og ligeledes kunnet læse mig til.

Men nu kommer min erfaring fra første sæson med presenning. Og jeg kan ikke genkende den tørre historie i min båd.

Trods det at jeg mener at have gjort det rigtige, har jeg netop konstateret jordslået skjolder på dørk og skot på toiletet, ligesom både for- og agter-kahyttens skot også viser tendens til det samme.

Jeg bemærkede at den indvendige side af presennigen var våd en aften jeg kiggede til båden. Jeg kan derfor konstatere at luftgennemstrømningen ikke altid er nok, hvis man vil undgå fugt problemer i båden.

Jeg har ingen forklaring på hvorfor jeg oplever disse fugt problemer. Tidligere år har jeg ikke haft presenning, men haft lugerne på klem. Da har jeg iøvrigt haft hynderne stående og ikke oplevet fugt problemer.

Min egen konklusion er at presenningen beskytter båden mod vind og vejr, men holder på fugten i båden. Måske det kan skyldes at båden ikke har været gennemtør inden presenningen blev lagt over. Jeg kan kun gisne og forebygge fremover.

Når temperaturen kommer over de 5 grader igen, vil jeg lukke båden til og sætte en affugter til for at fjerne hvad der måtte være. Jeg skulle mene at fugten ikke udvikler sig ved frostgrader, udover at fugtigheden øges når solen skinner og skaber kondens på presenningens indvendige side. Der er tæppe på dørken, men det fjerner jeg til foråret. Ellers ser jeg ikke a der kan være andet der kan holde på fugten.

Man skal jo også tænke på at hynderne almindeligvis indeholder salt fra svedige kroppe, eller saltvand fra tøjet. Og salt binder vandet.

Med andre ord, uanset hvorledes vi forebygger fugt i båden, må vi løbende holde øje.

Næste sæson, vil jeg affugt med poser som mange har gode erfaringer med.

Finn Lavlunds billede

Øv, opdagede at jeg har en utæthed i ruffet. Jeg konstaterede et blødt punkt i bagbord side. Ca 30x50cm. En stor del af bagbord ruf har vand i sandwichen, konstaterede jeg efter at have indkredset problemet med en masse borehuller. Det kan måske forklare fugtproblemet. Har hørt om mange der ikke oplever fugt, selvom de ikke har pressening, men blot stiller hynder på højkant og holder åben for lufgennemstrømning via ventiler og skylights på klem.

Nå, men det er blot en opgave blandt flere Wink

Bent Hansens billede

Efter at diverse storme og orkaner ødelagde min presenning og til sidst også min kaleche, måtte jeg bide i det sure æble og købe en "rigtig" presenning 600gr/kvm, denne blev lagt på båden og spændt fast med et trucker bånd rundt om skroget i længde retningen, presenningen var nu så stram at der ikke kunne komme ret meget luft op under den. Alle hynder forblev i båden og der er ingen fugt overhovedet, ej heller grimme lugte eller andet, så til efteråret bliver presenningen igen lagt på efter samme mønster.

File 5462  File 5461 Sådan har båden stået i ca 3 til 4 måneder indtil den blev sat i vandet i juni måned.

Mvh.Bent.

Finn Lavlunds billede

Det ser ud til at være samme pressening jeg købte i vinter. Den er stærk og kan klare kraftige vinde uden at gå i stykker.

Det kunne tyde på at din båd har været helt tør inden presseningen blev lagt over. Jeg oplevede selv fugtperler på undersiden, en vinterdag hvor solen skinnede og tør derfor ikke lukke den hel tæt. I min situation er der ingen telt under presseningen. Mine hynder tager jeg hjem.

Når først man har oplevet mugpletter i garneringen, bliver man måske lidt overforsigtig. Jeg er ihvertilfælde opmærksom på at jeg skal holde ekstra øje med fugten end jeg gjorde sidste vinter. Og så håber jeg at min reparation af ruffet måske er med til at gøre en forskel.

mvh
Finn

Bent Hansens billede

Helt tør har den ikke været, for den gamle presenning blæste jo i stykker i en af de orkaner vi havde i perioden, og den nye måtte oplægges i noget møgvejr, men uanset, så var båden tør. En af de ting jeg kan se det på, er, at da jeg skulle have den nye presenning på måtte jeg save noget træ til for at presenningen havde noget at hvile på, og det savsmuld lod jeg ligge for at have noget at tjekke fugten med, og dette savsmuld var knastørt da båden blev pakket ud igen, og ingen grimme lugte nogen steder.

Presenningen kommer på igen til efteråret efter samme mønster som sidst, så må jeg se om det holder tørt igen eller det bare var held. Smile En campingvogn står jo også ude hele året, og bliver udsat for både kulde og varme, og min har ingen fugtproblemer, den blev fugttestet i maj måned og godkendt, så hvorfor skulle båden så ikke kunne klare det også, de er begge lavet af glasfiber, og vognen er lige så tæt tillukket som båden, og i lige så lang tid.

Mvh.Bent.

Jacob Laugesens billede

Hvad gav du for den presenning og hvor er den fra. Jeg snakkede med en producent sidste år og jeg mener at han snakkede om priser i omegnen af 50.000 for presenning og stativ på båden til at holde den oppe.

Bent Hansens billede

Min presenning er købt ved Schultz kalecher i Kolding, og mener jeg gav lige omkring 2000 + -
Størrelsen er på 5 x 10 meter, tjek selv linket her http://www.schultz-kalecher.dk/?page_id=458

Jeg er ualmindeligt godt tilfreds, den har da klaret et par orkanagtige storme ved Vesterhavet. Smile den sidste vinter
Mvh.Bent.

Jacob Laugesens billede

Det lyder ganske fint. Det var dog en fiber presenning jeg havde kikket på da jeg tror at de er bedre til at folde fugt ud ved at de ikke er helt tætte.

Hans Jørn Knudsens billede

Jeg synes at der skal kunne komme luft ind under presenningen. Så kan man også skabe lidt udluftning i kahytten, og en god presenning holder fint til det. Vi havde en tung "lastbilpresenning" i mange år, og den havde 10 cm luft hele vejen rundt om båden - ingen problemer.
Nu har vi en Fibertex presenning, som ligger tæt til skroget, men 4-5 rørskåle ned langs hver side af båden giver fin luftcirkulation - og presenningen ligger pænt og roligt lige meget hvor meget det blæser.

Vi har i øvrigt selv syet Fibertex presenningen, så det behøver ikke være hundedyrt at få en god presenning.

mvh
Hans Jørn

Torben Jørgensens billede

Hej Hans Jørn..

Fibertex presenning. Det lyder interessant. Er det bare almindelig fibertex som man bruger til at lægge under fliser f. eks. Eller er det noget lidt kraftigere materiale. Hvordan syger man i fibertexen.. Fortæl, fortæl..

Vh
Torben

Kaspers billede

Hej med jer.

Jeg ved godt, at tråden er lidt gammel, men jeg synes, i skal vide, at jeg har skrevet en guide/artikel om presenning til båd , som i diskuterer her.

Personligt har jeg gode erfaringer med at have presenning om båden, om vinteren. Man skal blot være sikker på, at presenningen ikke lukker helt til - og at der stadig er lidt udluftning.

/Kasper

Annonce